Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-alger3.dz/jspui/handle/123456789/9471
Title: تقييم تنافسية قطاع الصناعات الغذائية في الجزائر خلال الفترة (2000-2016)
Other Titles: دراسة حالة المنطقة الصناعية متيجة SIM
Authors: مراد, كريمة
Keywords: المنافسة
الصناعات الغذائية- الجزائر
Issue Date: 2023
Publisher: جامعة الجزائر3:كلية العلوم الاقتصادية و العلوم التجارية و علوم التسيير
Abstract: تعتبر التنافسية بمثابة السلاح الذي يُمكّن أي مؤسسة من مواجهة المنافسة والنجاح في السوق، وكذا مواجهة تحديات البقاء والإستمرار. حيث لا يمكن لأي دولة من الدول إغفال أهمية ودور التنافسية في التطور الاقتصادي، وتحقيق وتيرة نمو متسارعة لاقتصادها. وأصبح يأخذ مفهوم التنافسية المزيد من الاهتمام والدراسة والمتابعة، لما له من دور مهم ومتشعب ليس فقط في كسب حصص إضافية في السوق على المستوى المحلي والدولي، بل أيضاً في معالجة وحل المشاكل الاقتصادية على المستوى الداخلي. وفي هذه الدراسة سنسلط الضوء على تنافسية أحد أهم فروع الصناعة التحويلية في الجزائر والتي لها أهمية بارزة، ألا وهي فرع الصناعات الغذائية والتي تعتبر من الأنشطة الأساسية للصناعة التحويلية، حيث أصبحت الصناعات الغذائية تُشكّل مورداً أساسياً تعتمد عليه الدول في تنمية اقتصادها، لما له من أهمية اقتصادية واجتماعية وعلى هذا الأساس تسعى الجزائر للنهوض بهذه الصناعة وجعلت منها إحدى الخيارات الاستراتيجية للمساهمة في التنمية الاقتصادية. ونظراً لاشتداد المنافسة التي تتعرض لها مؤسسات الصناعات الغذائية في الجزائر على المستوى المحلي والدولي، ومواجهتها للعديد من التحديات التي تُحتّم عليها استعمال آليات واستراتيجيات حديثة، لكي تتماشى مع التغيرات التي تفرضها عليها البيئة التنافسية التي تنشط فيها من جهة، كما تسمح لها باكتساب مزايا تنافسية تُميّزها عن غيرها من المؤسسات وتساعدها على النمو والاستمرار من جهةأخرى. ومن أجل تقريب الدراسة أكثر حاولنا إسقاط الجانب النظري على إحدى أهم مؤسسات قطاع الصناعات الغذائية في الجزائر وهي المطحنة الصناعية لمتيجة SIM. La compétitivité est l'arme qui permet à toute entreprise de faire face à la concurrence, et de réussir sur le marché, ainsi que de relever les défis de survie et de continuité. Aucun état ne peut ignorer l'importance et le rôle de compétitivité dans le développement économique et la réalisation d'un taux de croissance accéléré pour son économie. Le concept de compétitivité retient davantage l'attention, l'étude et le suivi en raison de son rôle important et complexe, non seulement pour gagner des parts de marché supplémentaire aux niveaux local et international, mais aussi pour traiter et résoudre les problèmes économique au niveau interne. Dans cette étude, nous mettrons en évidence la compétitivité de l'une des branches les plus importantes de l'industrie manufacturières en Algérie, branches des industries alimentaires, qui est considérée comme l'une des activités de base de l'industrie manufacturières, car l'industrie alimentaire est devenue une ressource de base sur laquelle les pays comptent pour le développement de leur économie, en raison de son importance économique et social. Et sur cette base l'Algérie cherche à promouvoir cette industrie et en avait fait l'une des options stratégiques pour contribuer au développement économique. Compte tenu de l'intense concurrence à laquelle sont exposées les entreprises agro-alimentaires en Algérie aux niveaux local et international, et de nombreux défis nécessitent l'utilisation de mécanismes et de stratégies modernes, afin de suivre le rythme des changements que leur impose l'environnement concurrentiel dans lequel opèrent, d'une part, et de leur permettre d'acquérir avantages concurrentiels qui les distinguent des autres entreprises, et les aident à croitre et à se poursuivre d'autre part. Afin de rapprocher l'étude, nous avons essayé de projeter l'aspect théorique sur l'une des entreprises les plus importantes de l'industrie agro-alimentaires en Algérie, la semoulerie industrielle de la mitidja Competitiveness is the weapon that any enables company to face competition and to succeed in the market, as well as to face the challenges of survival and continuity. As no country can ignore the importance and the role of competitiveness in the economic development, and achieve an accelerated growth rate for its economy. The concept of competitiveness is having more attention, study and follow-up now , because of its important and complex role, not only in gaining additional shares in the market at the local and international levels, but also in addressing and solving economic problems at the internal level. In this study, we will shed the light on the competitiveness of one of the most important branches of the manufacturing industry in Algeria, which has a prominent importance, namely the branch of the agri-food industry, which is considered one of the basic activities of the manufacturing industry, as this industry has become a basic resource that countries depend on it in developing their economy, due of its economic and social importance. On this basis, Algeria seeks to promote this industry and has made it one of the strategic options to contribute to economic development. In view of the intense competition to which food industry enterprises in Algeria are exposed at the local and international levels, and their encounter with many challenges that require the use of modern mechanisms and strategies, in order to keep pace with the changes imposed on them by the competitive environment in which they operate on the one hand, and also to allow them to gain competitive advantages that distinguish and help them to grow and continue on the other hand. In order to bring the study closer, we tried to match the theoretical aspect on one of the most important institutions of the food industry in Algeria, which is the industrial mill of Metija SIM.
Description: 147ص.
URI: https://dspace.univ-alger3.dz/jspui/handle/123456789/9471
Appears in Collections:دكتوراه العلوم الاقتصادية والعلوم التجارية وعلوم التسيير

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
دكتوراه.pdf15.8 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.