Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.univ-alger3.dz/jspui/handle/123456789/9132
Title: الأمن الغذائي في الجزائر خلال الفترة 2008-2018
Authors: قويسي, مبروك
Keywords: الأمن الغذائي- الجزائر
الإكتفاء الذاتي
Issue Date: 2023
Publisher: جامعة الجزائر3:كلية العلوم الاقتصادية و العلوم التجارية و علوم التسيير
Abstract: تتناول الدراسة موضوع الأمن الغذائي في الجزائر (2008-2018)، انطلاقا من الإطار النظري للموضوع، من تعاريف ومحددات كذا العوامل المؤثرة فيه ومستوياته ومؤشرات قياسه، ومن ثم تحليل هيكل الاقتصاد الجزائري ومكانة القطاع الفلاحي من خلال المؤشرات المتخذة، منها الإنتاج الغذائي والعوامل المؤثرة فيه، الفجوة الغذائية، الطلب على الغذاء، الاكتفاء الذاتي، الصناعات الغذائية، وصولا الى آفاق الأمن الغذائي في الجزائر. حيث وضحنا الأهمية الاستراتيجية للأمن الغذائي عموما ومدى ارتباطه بالسيادة من خلال تسخير الإمكانيات الطبيعية والمادية للمساهمة في الناتج المحلي وسداد الحاجات الغذائية لأفراد المجتمع، وعليه يمكن القول ان القطاع الفلاحي يعد ركيزة أساسية للتنمية والنهوض بالاقتصاد الوطني والذي من شانه تحقيق الاكتفاء الذاتي ومن ثم الأمن الغذائي. ومن خلال موضوعنا هذا اتضح لنا ان الأمن الغذائي في الجزائر يواجه الكثير من الصعوبات الي تحول دون تحقيق الأهداف المرجوة من السياسات المتبعة، لذلك اقترحنا ضرورة اعتماد جملة من التدابير الاستعجالية لتدارك الخطر, من بينها التوجه الى الزراعات الصحراوية سيما الاستراتيجية منها , كذا تطوير الصناعات الغذائية من خلال مواكبة التكنولوجيا المتداولة , ضرورة حث البنوك على إيجاد و تطوير منتوجات مالية اكثر ملائمة للفلاح من حيث سعر الفائدة و اجال السداد , ربط المناطق الفلاحية بالطاقة الكهربائية و الشمسية التي من شانها تحريك عجلة العمل الفلاحي و تسهيله , العمل على تكثيف البحث العلمي من خلال الرفع من مستوى المخابر في مجال البذور خاصة, و الرفع من مستوى التكوين الفلاحي سيما التطبيقي منه و ضرورة حماية المقدرات الطبيعية من أراضي و مياه. From the theoretical framework of food security, definitions and determinations of the factors affecting food security and economic indicators then the analysis of the structure of the Algerian economy and the situation of the agricultural sector through indicators including production food and the factors that affect it, Food deficit,Self-sufficiency, Food industry, Food security prospects in Algeria. The importance of the food strategy was explained for all countries and is linked to their sovereignty and their capacity for agricultural and non-agricultural production to contribute to the gross domestic product (GDP) and meet the food needs of citizens. This says that the agricultural sector is the main pillar of the development and advancement of the national economy to achieve self-sufficiency and food security. The outcome of this thesis has shown that food security in Algeria faces many difficulties that do not allow self-sufficiency and food security, beyond; the implementation of a number of urgent measures to remedy this problem was suggested. Among these measures we distinguish: - The orientation towards Saharan agriculture, in particular that of strategic products and the agro-food industry; - Encouragement of banks to develop adequate financial formulas that are more adapted to the reality vis-à-vis farmers; - Access to agricultural areas with conventional electrical energy, or solar energy to facilitate all agricultural activities; - Intensify research in collaboration with laboratories in the field of seeds to increase the quantity and diversity of agricultural products; - protect the natural resources of land and water. A partir du cadre théorique de la sécurité alimentaire, des définitions et des déterminations des facteurs affectant la sécurité alimentaire et les indicateurs économiques puis l'analyse de la structure de l'économie Algérienne et la situation du secteur agricole à travers les indicateurs notamment la production alimentaire et les facteurs qui l'affectent, Déficit alimentaire, L'autosuffisance, Industrie alimentaire, Perspectives de sécurité alimentaire en Algérie. L'importance de la stratégie alimentaire a été expliquée pour tous les pays et est liée à leur souveraineté et à leur capacité de productions agricoles et non agricoles pour contribuer au produit intérieur brut (PIB) et répondre aux besoins alimentaires des citoyens. Ceci dit que le secteur agricole constitue le principal pilier du développement et de l'avancement de l'économie national permettant d'atteindre l'autosuffisance et la sécurité alimentaire. L'aboutissement de cette thèse a montré que la sécurité alimentaire en Algérie fait face à de nombreuses difficultés ne permettant pas l'autosuffisance et la sécurité alimentaire, delà la mise en place de certains nombres de mesures urgentes pour remédier a ce problème a été suggéré. Parmi ces mesures nous distinguons : " L'orientation vers l'agriculture saharienne, notamment celle des produits stratégique et l'industrie Agro-alimentaire ; " L'incitation des banques à développer des formules financières adéquates et plus adaptées à la réalité vis-à-vis des agriculteurs ; " L'accès des zones Agricoles à l'Energie électrique conventionnelle, ou solaire pour faciliter toutes les activités agricoles ; " Intensifier des recherches en collaboration avec des laboratoires dans le domaine des semences pour augmenter la quantité et la diversité des produits agricoles ; " La protection des terres agricoles et des eaux d'irrigation.
Description: 222ص.
URI: https://dspace.univ-alger3.dz/jspui/handle/123456789/9132
Appears in Collections:دكتوراه العلوم الاقتصادية والعلوم التجارية وعلوم التسيير

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
النسخة النهائية ا قويسي جمال.pdf3.31 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.